Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Propria ta gradina se poate transforma in propria ta sanatate dar si aducatoare de profit.

 
 

Castraveti in culturi succesive

Castravetii in cultura succesiva

CASTRAVETELE-Cucumis sativus L-Fam Cucurbitaceae

Castravetele este o planta legumicola mult cultivata in gradinile populatiei pentru fructele sale care se consuma atat in stare proaspata cat si prelucrate. In cultura succesiva foloseste eficient terenul eliberat de alte culturi cum ar fi: ceapa, usturoi, rasaduri, cartofi timpurii etc. Pentru acest tip de cultura se folosesc soiurile de tip cornichon.

Infiintarea culturii se realizeaza prin semanat direct pana la jumatatea lunii iulie; intarzierea semanatului determina limitari ale productiei datorate conditiilor climatice din luna septembrie: reducerea duratei zilei si scaderea temperaturii din timpul noptilor.

Pregatirea terenului consta in efectuarea unei mobilizari superficiale a solului, nivelarea de intretinere, udarea de aprovizionare, erbicidarea (Balan 18 EC 6 l/ha). Daca sunt posibilitati este indicata modelarea terenului in straturi cu latimea la coronament de 94 cm.

Semanatul se face la 70 cm / 12-15 cm, la adancimea de 3-4 cm folosind 50-60 g samanta la un ar.Pot fi folosite si alte scheme de semanat, cu precizarea ca desimea mai mare o explicam prin aceea ca plantele nu pot oferi intregul lor potential biologic avand in vedere perioada calendaristica.

Udarea semanaturii este hotaratoare pentru rasarire si de asemenea este indicata mulcirea solului folosind folie recuperabila.In acest fel se mentine o umiditate corespunzatoare, constanta si rasarirea este grabita si uniforma. In momentul rasaririi folia se indeparteaza iar irigarea in continuare se face de preferinta pe brazde.

In faza de 5-6 frunze este recomandat sa se faca un tatament cu Ethrel (0,05-0,075%) in scopul cresterii procentului de flori femeiesti favorizand astfel fructificarea.

Nota. In cazul culturilor pe spalieri vom dirija cresterea si fructificarea plantelor prin ciupiri repetate, astfel: primul ciupit ( indepartarea varfului de crestere ) se face dupa 4-5 frunze iar urmatoarele 2-3 dupa ce lastarii au format 6-7 frunze. Pe spalierii inalti (1,8-2,2m), plantele vor fi copilite total pe portiunea de circa 30 cm, apoi pana la circa 60-70 cm de la sol lastarii laterali se ciupesc dupa 2-3 fructe plus o frunza. Creste apoi numarul fructelor lasate in mod progresiv iar cand lastarul-tulpina a ajuns la nivelul spalierului se lasa sub forma de “pleata”.

Fertilizarea se face tinand cont de faza de vegetatie.In prima perioada se folosesc ingrasaminte de tipul Agriplant 4 sau Ferticare S in doza de 0,5-1 g/l. Apoi, 2-3 fertilizari cu azotat de calciu 1 g/l, alternativ cu Ferticare 2 in doza de 1-1,5g/l, Cropcare 3 in doza de 25-30 g/mp.

Intretinerea culturii se face prin prasiri manuale pentru distrugerea buruienilor si pentru afanarea solului.

Recoltarea se face la interval de 1-2 zile, functie de marimea dorita a fructelor (de la 3 la 12 cm).
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one