Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Propria ta gradina se poate transforma in propria ta sanatate dar si aducatoare de profit.

 
 

Marar

Culturile de marar care se infinteaza in sere, in luna decembrie sau ianuarie se seamana obligatoriu la distanta de 12-15 cm, folosindu-se o cantitate de 8 grame de seminte/mp.Dupa infiintarea culturii se face o udare cu o cantitate suficienta de apa pentru umezirea corespunzatoare a stratului de sol, asigurandu-se astfel o rasarire uniforma.Afanarea solului se face printre randuri cu unelete adecvate.

Plivitul buruienilor se va executa cand buruienile sunt mici pentru ca sa nu fie dezradacinate plantele de marar.

Mararul este ceva mai pretentiosa la caldura, temperatura optima pentru crestere fiind 10-18 grade C. Fiind sensibil la frig, temperatura nu trebuie sa coboare sub 1 grad C, situatie care poate sa apara la culturile din solar.

Cerintele fata de lumina sunt medii si astfel se poate cultiva in cultura pura sau asociata.Aprovizionarea solului cu apa se va face moderat, evitand excesul de apa la nivelul solului, care poate favoriza aparitia agentilor patogeni specifici pentru coletul plantelor.

Fertilizarea solului se va face cu norme medii de ingrasaminte chimice.Sunt avantajate solurile cu textura usoara, bine afanate, pe care nu balteste apa dupa udare, cu ferilitate moderata.Pot sa apara boli precum fainarea, fuzarioza si nematozii (Meloidogyne hapla).

Recoltarea frunzelor se face prin taiere cu un cutit, cat mai aproape de suprafata solului, cand au cel putin 10-15 cm inaltime, eventual in mai multe reprize.

Conditionarea se face in legaturi de 20 grame care apoi se leaga in snopi de 2-5 kg. Ca si la patrunjel frunzele sunt foarte perisabile si trebuie sa ajunga la consumator in cel mult 24 de ore, timp in care se asigura prospetimea cu ajutorul temperaturii scazute si a umiditatii mai ridicate.

Se poate obtine intre 0,5 - 2 kg/mp de marar verde.

Pentru ca vremea rece a venit ne putem gandi la plante aromatice proaspete si in acest timp. Astfel nu uitati de mararul din ghiveci !
Mararul (Anethum graveolens) iubeste lumina si solul bine udat si drenat in acelasi timp. Gustul frunzelor este si mai bun atunci cand mararul infloreste. Pentru a forta mararul sa creasca si sa faca mai multe frunze, taiati florile acestuia.
Pentru frunze gasim intotdeauna o multime de utilizari. Insa nici semintele n-ar trebui neglijate.Semintele, cu un gust de lemn dulce, sunt foarte bune putin rumenite impreuna cu ridichile.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one