Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Propria ta gradina se poate transforma in propria ta sanatate dar si aducatoare de profit.

 
 

Morcov

 Morcovul (Daucus Carota Sativus) este cunoscut de peste 3000-4000 de ani. Era cunoscuta de greci si romani, apoi sa raspandit in nordul Africii si in celelate tari din Europa.

Primele forme cultivate au fost obtinute de olandezi in sec. XVII. Soiurile valoroase de azi au fost obtinute in secolul trecut de catre Vilmorin.

Informatii generale:

Metoda de plantare:

Se seamana cu 2-3 saptamani inainte de ultimul inghet de primavara; poate fi semanat si toamna dar in regiunile calde.
Spatierea: distanta de 5-8 cm; 18 -32 plante pe m2 daca cultivati intensiv.
Zile pana la recoltare: 55 -110
Cantitate recoltata per 1.5 m2 de randuri: 6 kg

Varietati

Daca aveti un sol bogat si afanat, cultivati soiuri cu radacina lunga. Daca pamantul dumneavoastra este argilos si compact, incercati cateva din soiurile cu radacina scurta si groasa cum este "Planet". Incercati mereu soiuri noi, ca sa aflati care se comporta cel mai bine in gradina dumneavoastra si va plac cel mai mult.

 

Plantarea

Pregatiti pamantul bine. Cu cat este mai afanat cu atat mai bine. Daca aveti un sol prea compact, ridicati paturi inalte in care sa cultivati morcovii. Plantati morcovii de cum puteti lucra pamantul in primavara. Semintele de morcovi sunt foarte mici si dificil de plantat egal sau intr-o mod neaglomerata. Unii gradinari amesteca samanta cu nisip ca sa o poata semana mai bine. Altii folosesc o solnita. Sunt gradinari care amesteca samanta de morcovi cu cea de ridichi care incolteste mai repede si formeaza straturi frumoase. Samanta de morcovi incolteste in aproximativ 3 saptamani. Mentineti-le umezeala, deoarece umiditatea uniforma este foarte importanta in aceast stadiu. Daca nu puteti sa aveti grija mereu de morcovi, acoperiti straturile cu un strat protector de 3-6 cm.

 

Ingrijirea

Rariti morcovii devreme prin taierea frunzelor cu o foarfeca.  Puteti sa asteptati putin si sa scoateti morcovii mai mari de cum ajung la marimea la care pot fi mancati. Astfel morcovii mici vor avea loc sa creasca si sa ajunga la maturitate. Nu lasati buruienile sa preia controlul. Un strat protector va va feri in mare parte morcovii de buruieni. Daca totusi gasiti cateva buruieni, nu le lasati sa creasca mari, pentru ca riscati ca odata cu o buruiana mare sa scoateti si cativa morcovi din jurul ei. Udati des in timpul perioadelor secetoase. Morcovii vor fi mai dulci daca cresc repede.

 

Recoltarea

Puteti incepe sa culegeti morcovii de cum sunt indeajuns de mari sa poata fi mancati. Acesti morcovi tineri sunt deliciosi, iar scoaterea lor lasa loc celorlalti morcovi sa se dezvolte in voie.  Deasemenea daca lasati morcovii sa se faca prea mari, pot sa fie foarte greu de scos.  Sapati de jur imprejurul unei portiuni mai mari de pamant ca sa scoateti mai multi morcovi odata. Pastrati morcovii scosi in nisip sau frunze pentru a-i folosi mai tarziu.

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one