Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Propria ta gradina se poate transforma in propria ta sanatate dar si aducatoare de profit.

 
 

Patrunjel

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o plantă erbacee legumicolă, cu tulpina înaltă, cultivată pentru rădăcina pivotantă, albă şi pentru frunzele ei aromate, întrebuinţate în alimentaţie şi în medicina populară. Poartă şi denumirile de găgăuţ, pătlăgele (pl.), pătrunjică sau petersil.

 

Solul

 

Mararul si patrunjelul nu sunt pretentioase la conditiile de sol, plantele putand fi cultivate pe toate tipurile de sol, cu exceptia celor lutoase. In R. Moldova sunt cultivate cateva soiuri de marar: Umbrela, Armenesc+269, Gribovskii PC-1, Superducat OE, Comun. Soiri de patrunjel pentru radacini: Bordovikskaia, Urojainaia, Berlinskaia. Soiuri de patrunjel pentru frunze: Moskrauze 2, Moskurlend 2, Bravo. Pana nu demult fermierii moldoveni foloseau material semincer moldovenesc, insa in ultimii ani pe larg sunt semanate soiurile olandeze. Pretul a 10 g de seminte este de circa 20 lei. In opinia expertilor, aceste seminte sunt tratate contra daunatorilor, iar productivitatea la hectar e mai mare. Materialul semincer este recomandat sa-l procurati din reteaua de magazine agricole sau de la Institutul de Cercetari Stiintifice pentru legume din Tiraspol.

 

Prelucrarea

 

Mararul este una dintre putinele culturi rezistente la conditiile climaterice vitrige, germinand chiar si la temperatura de +3 grade C. Planta creste normal si la 8 grade C. semintele isi pastreaza capacitatea germinativa chiar timp de 4-6 ani. Expertii recomanda sa alternati cultivarea mararului cu cultivarea castravetilor, astfel veti folosi mai rational terenul agricol. Solul trebuie arat chiar din toamna la o adancime de 20-25 cm. Inainte de a fi introduse in sol semintele de marar urmeaza a fi umectate timp de circa 3 zile. Astfel este redus timpul de rasarire a mararului si patrunjelului. Pentru a ridica productivitatea in sol este recomandat sa introduceti 100 kg de ingrasaminte minerale. Semanatul de regula este efectuat numai manual la o adancime de 2-3 cm. Semanatul il puteti face toamna tarziu sau primavara devreme, culturile fiind rezistente la frig. Distanta dintre randuri poate fi intre 30-40 cm.

 

Expertii SRISP sustin ca pentru a obtine marar verde pe toata perioada calda a anului, semanatul se face de patru ori cu intervalul de 20 zile (de exemplu, 15 martie, 5 aprilie, 26 aprilie, 16 mai) pe diferite parcele ale terenului agricol rezervate pentru cultura. Gratie unei planificari stricte a orarului de plantare veti putea obtine productie vandabila deja in luna aprilie, cand pe piata sunt putini concurenti. Pentru a semana 1 ha aveti nevoie de circa 24 kg de seminte sau circa 2,4 g/m2. Lucrarile de ingrijire sunt simple: prasit, plivit si irigarea. In caz de insuficienta de apa se fac cinci irigari in perioada de vegetatie. Aceeasi schema poate fi folosita si-n cazul patrunjelului.

 

Pentru productia mararului uscat este recomandata sa folositi tulpinile tinere, cu frunze verzi si proaspete, colectate in faza de inflorire. Timp de un an puteti face pana la trei recolte de marar verde si o recolta de marar uscat. Mararul pentru uscare este taiat dimineata, pe roua. Uscarea dureaza 5-6 zile, in locuri aerisite si ferite de razele solare. Frunzele uscate de marar se pastreaza in vase inchise, iar tulpinile - in pachete de politeliena. Pentru conservarea unui kg de marar e nevoie de 200 gr de sare. Pretul de comercializare a 1 kg de ulei de marar este 20 USD. Productia uleiului de marar in RM este de circa 10 tone.

 

Piata de desfacere

 

Piata de desfacere a mararului si patrunjelui sunt pietele din capitala si cele din regiuni, fabricile de conserve, intreprinderile de fabricare a mezelurilor si produselor din carne, restaurante, cafenele, intreprinderi de prelucrare a plantelor medicinale. Productivitatea la ha a mararului este de 20-25 tone, iar la patrunjel - circa 30 tone.

 

Opinia expertului

Zinaida Ignat, director executiv ONG "Agro Instruire"

 

"Cultivarea mararului si patrunjelui este o afacere de perspectiva, pe piata interna fiind loc pentru mai multi producatori. Culturile nu sunt capricioase la conditiile climaterice, desi fara irigarea terenului este complicat sa obtineti o recolta buna. Totodata, plantele nu sunt practic de loc atacate de daunatori, iar semintele de productie straina sunt tratate."

  • Cheltuieli estimative la ha
  • Material semincer - 1200 lei
  • Ingrasaminte organice - 600 lei
  • Amofos si nitroamofos - 450 lei
  • Ambalarea - 345 lei
  • Operatiuni mecanizate (arat, semanat etc.) - 800 lei
  • Transportarea apei pentru irigare - 300 lei
  • Taxe si impozite - 240 lei
  • Personal - 5.000 lei
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one