Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Propria ta gradina se poate transforma in propria ta sanatate dar si aducatoare de profit.

 
 

Salata

Salata
(Lactuca sativa) este o plantă legumicolă anuală sau bianuală, din familia Asteraceelor. Este cultivată îndeosebi ca legumă pentru salate, folosită în stare crudă. Este foarte apreciată şi consumată tot timpul anului, fiind crescută în sere, în special în cele hidroponice (pe apă).


                Salata este cunoscuta sub mai multe varietati: salata capatana, alungita, de foi si salata aurie.
                 In cultura, mai raspandite la noi sunt soiurile:
 Pentru cultura timpurie: Bottner, Timpurie de Banat, Urechiusa
Pentru cultura semitimpurie: De Stuttgart, Marula de Braila, Arges
Pentru semanare in toamna: Polul Nord


                     Salata se cultiva prin rasad sau prin semanare directa in gradina.
Terenul trebuie lucrat si ingrasat, 2000-3000kg gunoi de grajd la 1000 mp, inca din toamna.Pentru cultura timpurie de primavara salata se insamanteaza in gradina intre 20 august-10 septembrie.Pentru culturile de la sfarsitul primaverii, inceputul verii, salata se seamana in februarie-martie.

                   Pentru cultura de toamna semanarea se face la inceputul lunii august.
Semanatul se face pe straturi de 1-1,5 m pe care se cultiva 5-6 randuri de salata la 20-25 cm distanta, la adancimea de 1,5-2 cm primavara si 2-3 cm toamna. La 1000 mp sunt necesare 200-300 gr samanta.

                    Salata timpurie se protejeaza in tunele de folie impotriva inghetului.
Cultivata prin rasad, salata face capatani mai mari . Se seamana la jumatatea lui februarie, in rasadnite semicalde sau in solar .Cand rasadul are 5-6 frunze se face plantarea in gradina. Distanta de plantare a rasadului este de 20 cm intre randuri si 15 cm pe rand. Dupa plantare rasadurile se uda.

                                                Ingrijire


Daca semanarea s-a facut din toamna este bine sa se aseze peste cultura un strat de frunze uscate, paie sau gunoi de grajd paios pentru a proteja cultura de gerurile din timpul iernii.Cultura se praseste in primavara, se rareste la 20 cm pe rand, se ingrasa suplimentar si se uda. Ingrasarea se face cand plantele au 8-10 frunze.Recoltarea salatei incepe in aprilie si se continua in mai si iunie, functie de tipul de cultura.La 1000 mp de cultura se pot obtine 20000-25000 capatani.

Marula - salata cu capatana alungita - este mai rezistenta la seceta si poate fi cultivata si in timpul verii. Acest soi necesita in plus fata de alte tipuri de salata o lucrare speciala de ingrijire, si anume, cand frunzele au crescut mari si se formeaza capatana, pentru ca inima salatei sa ramana alba si frageda, se leaga frunzele la varf cu sfoara, pentru a tine capatana stransa si a nu patrunde lumina in interior. 

                                                       Soiurile de salata

    * COURT: recomandat pentru cultura timpurie; capatana compacta si bine inchisa la baza; sensibilitate redusa la putregai; crestere rapida si productii ridicate; se preteaza foarte bine la transport; rezistenta la mana
    * BROGAN: special recomandat pentru cultura de avra, dar poate fi cultivata cu susces si primavara/toamna; capatana mare si ferma; culoare verde - deschis; emite foarte greu tulpini florifere; rezistenta la mana.
    * EMBRACE: recomandata pentru culturi de primavara si toamna; capatana mare (500-800grame) rezistenta la crapare; suporta foarte bine conditiile dificile de cultura; se poate recolta esalonata; se comporta bine in camp; se preteaza bine la transport; rezistent la mana.

                            Pentru culturile de sere si solar (septembrie-martie) - soiul COURT

                            Pentru culturile de camp: primavara - soiul EMBRACE; vara- soiul BROGAN; toamna - soiul EMBRANCE.

 

                                                           Fertilizarea


    * Cantitate optima de azot este  100 kg azot/ha.
    * La cultura timpurie se pot da cantitati mai mari
    * Consumul de potasiu este de doua ori mai mare decat azotul; pentru un consum de 75 kg/ha azot, se consuma 150 kg/ha potasiu
    * Cea mai buna salata se obtine cu un nivel mai redus de azot; folosind mult azot capatina va fii insuficient formata si de calitate inferioara; tocmai de aceia plantele trebuiesc sa fie bine aprovizionate cu potasiu pe toata perioada de cultura.

 Distantele de plantare
    * pentru culturile de primava vara: 30 x35 sau 35 x 35 (9-9,5plante/metru patrat)
    * pentru cultura de toamna 35 x 35 sau 40 x 35 (8 plante/m.p.)
    * pentru reusita culturii este necesar un control riguros al bolilor si daunatorilor.

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one